Reklama
 
Blog | Pavlína Buzková

Vánoce podruhé a návrat o sedm a půl roku zpět

Jak se Archa úmluvy dostala z Jeruzaléma do Aksumu?

Když jsem odjížděla z Evropy, bylo právě po Vánocích a začínal rok 2013. Zato v Etiopii, která používá vlastní kalendář, se psal rok 2005 a Vánoce se chystali oslavit až 7. ledna. Etiopské Vánoce si ponechaly hlubokou duchovní atmosféru, kterou nekazí Santaklausové ani zběsilé nákupy. Jsou ale také nádhernou podívanou pro milovníky tradičních šatů.

 

 

Reklama

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19. ledna se pak slavil další důležitý svátek, Timkat. Oslavy tohoto svátku jsou mimořádné především v historických městech na severu, jako je Aksum a Gondar. Svátek Timkat připomíná Ježíšův křest a je to jediný den v roce, kdy je z chrámu v Aksumu vynesena (údajně původní) Archa úmluvy skrývající desky Desatera.

Jak se do Aksumu dostala? To se jednou královna ze Sáby rozhodla vydat z Aksumu (kde podle tvrzení Etiopanů sídlila) do Jeruzaléma, aby se přesvědčila o moudrosti krále Šalamouna. Na cestu si vzala karavanu naloženou vzácnými dary. Šalamoun přijal královnu jak se sluší a patří a na její záludné otázky odpověděl tak chytře, že se královna rozhodla obrátit se k témuž Bohu, jakého uctíval Izrael.

Šalamoun však nebyl pouze skvělý hostitel a znalec moudrosti, ale také šikovný svůdník. Tak se stalo, že královna při návštěvě Šalamounova paláce přišla o panenství a při zpáteční cestě porodila syna, pozdějšího etiopského krále Menelika.

Když Menelik dospěl, vypravil se za svým otcem do Jeruzaléma, kde strávil tři roky. Poté nastal čas, aby převzal korunu ve své říši. Šalamoun tehdy nařídil, aby ho na cestě doprovázali prvorození synové místních šlechticů a kněží. Ti zase nebyli ochotni odjet, aniž by si s sebou na cestu nevzali Archu úmluvy. Z jakého důvodu ji však zapomněli v Aksumu, už legendy nevysvětlují.